БАИ очаква 1,2 млрд. евро чужди инвестиции у нас за 2014 г.

По сектори разпределението на инвестиционните проекти е най-вече в сферата на информационните технологии, преработващата промишленост, здравеопазването и логистиката

164 ~ 2 мин. четене

Над 1,2 мрлд. евро е общата стойност на чуждестранните инвестиции, които се очаква да се влеят в България за 2014 година. 12 проекта на стойност 94,33 млн. лева са били сертифицирани за първите 6 месеца на 2014 година от Българската агенция за инвестиции (БАИ). Това съобщи изпълнителният директор на БАИ Светослав Младенов, който представи данни за инвестиционния процес в България за първите шест месеца, цитиран от БГНЕС.

Откритите работни места в резултат на тези проекти са 3213, а още 15 проекта са в процес на сертифициране на стойност 565,9 млн. лева, което предвижда 7851 нови работни места.

БАИ работи и по 28 проекта по отношение на подготвяне на документация, съдействие на инвеститора за избиране на регион за започване на инвестиционен проект, като тези потенциални проекти са на стойност 1,409 млрд. лева, по които се предвиждат над 23 000 работни места, обясни изпълнителният директор на агенцията по инвестициите.

За цялата 2013 година издадените сертификати за клас инвестиция са общо 15, като размерът им е 100,33 млн. лева, обясни Младенов. На практика това означава, че през 2014 година със сигурност ще регистрираме ръст, посочи той.

Тези проекти се случват, като в момента се подготвят документи, изготвят се справки и други, а останалите 15 проекта на стойност около 566 млн. лева вече са подадени в БАИ и се сертифицират, обясни Младенов.

По сектори разпределението на инвестиционните проекти е най-вече в сферата на информационните технологии, преработващата промишленост, здравеопазването и логистиката.

При представянето на резултатите за първото шестмесечие и сравнението със сертифицираните проекти за 2013 година Светослав Младенов обясни, че голяма роля за по-добрите резултати имат мерките за намаляване на инвестиционната тежест, предприети от правителството и вицепремиера по икономическите въпроси Даниела Бобева.

Кандидатстването в БАИ е опростено, намалени са праговете за инвестиции и брой работни места, което дава възможност на малки и средни предприятия да подадат заявление за инвестиции, обясни Младенов.

Стратегическото местоположение, членството ни в НАТО и ЕС, стабилният икономически растеж, ниските данъчни ставки, конкурентните оперативни разходи, нивото на образованието и атрактивните цени на дълготрайните активи са сред силните страни на страната ни, посочва анализът на БАИ.Подкрепи Economic.bg