BASF пак ще тества картофи ГМО

Два нови сорта, още неодобрени в Европа, ще се отглеждат опитно в Германия

 

Химическата компания BASF планира да тества отново тази година в Европа два вида генно-модифицирани картофи. Разнообразие от сортове картофи в лицето на Модена и Фортуна ще бъде засадено на различни места в Германия, Швеция и Холандия, обявиха от BASF в четвъртък.

През 2011 г. и 2010 г. концернът също използваше генно модифицирани картофи за засаждане. Преди две години, фирмата е имала значителни проблеми, когато в област в северната част на Швеция, до вече одобрен за засаждане генно модифицирания картоф Амфлора, е бил открит и засаден неодобрен вид. Сортовете картофи Модена и Фортуна обаче все още са в процес на одобрение от ЕС.

За сегашните проучвания двата сорта са засадени върху обща площ от по-малко от един хектар в германската област Сасксония. Картофът Модена е продукт на генно инженерство, той е с по-високи добиви на нишесте и се използва за промишлени приложения в производството на хартия и лепило.

Предстоящия проект има за цел да тества сортовете в различни условия на околната среда и резултатите да бъдат документирани. "При провеждане на полеви опити ние ще извършваме всички дейности в тясно сътрудничество със съответните органи, както сме правили през последните няколко години", увери изпълнителният директор на BASF Plant Science Петър Екес.

Скорошното търговско приложение на тези картофи в Европа обаче е в далечното бъдеще, поради продължаващия скептицизъм в много европейски страни към ГМО. В голяма част от Европа все още е липсва възприемането на тези технологиите от страна на по-голямата част от потребителите, фермери и политици.

Поради това BASF планува да спре всички генетични инженерни проекти за растения, които са фокусирани изключително само върху Европа. Групата планира да се фокусира в бъдещето върху областта на Северна и Южна Америка, както и върху развиващите се пазари в Азия.

BASF инвестира през миналата година около 150 милиона евро в завод на генното инженерство.

 

Людмил Захариев

Коментари: 0