BAT най-вероятно излезе от „София БТ“

На борсата мина голяма сделка с акции на дружeството, а продадения дял вероятно е участието на British American Tobacco

Голяма сделка с акции на гигарената фабрика „София БТ“ мина през борсата днес. Прехвърлени бяха 104 530 акции на компанията при това само в една сделка. Общо в същата минута, но в други сделки бяха изтъргувани още няколко хиляди акции така общия дял достигна 104 942, което е 8.6% от акционерния капитал на дружеството.

Делът показва, че най-вероятния продавач е British American Tobacco , което в края на юни е притежавала същия дял в българската цигарена компания. Заедно с „Булгартабак холдинг“ това са и единствените акциионери с над 5% дял. Според междинния доклад за дейността на софийската цигарена фабрика чуждестранното участие в друежството е 10.21% Останалите проценти обаче не е ясно чия собственост са тъй като те са под 5%.

BAT така и не участва в последните няколко общи събрания на „София БТ“. Компанията придоби участието си още преди година, когато беше планирана приватизация на софийската и благоевградската цигарена фабрика. Тъй като приватизацията пропадна BAT остана с миноритарно по-скоро портфейлно участие.

British American Tobacco беше и сред кандидатите за приватизационния конкурс за „Булгартабак холдинг“ през миналата година. Считаната за фаворит чужда компания обаче обяви преди последния кръг на конкурса, че се оттегля „по стратегически и пазарни причини“.

Анализатори определиха тогава, че най-вероятната причина за отказа е, че компанията е осъзнала, че няма шанс в конкурса, в който в крайна сметка победи регистрирано в Австрия офшорно дружество, зад което стои руската VTBank.

Коментари: 0