BBC не прави разлика между България и Румъния

Телевизията обърка знамената на двете държави, но показа цифри за очакваното преселение на българи и румънци към Великобритания

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Една от най-авторитетните медии в целия свят - BBC не прави разлика между България и Румъния. По време на предаването BBC Daily Politics, в което се обсъждаше темата за очакваната имигрантска вълна от двете държави, на заден план е показана карта, на която обаче знамената на двете страни са объркани.

Водещата с голяма увереност обяснява, че се очаква 200 хил. българи и 150 хил. румънци да емигрират в посока Великобритания. BBC е направила проучване, че 1% румънците в трудоспособна възраст и 4.2% от българите ще потърсят работа на Острова през 2013 г. или 2014 г.

Липсата на познание за флаговете на двете държави буди съмнение и в цифрите, които медията изнася с такава увереност. В студиото участват освен водещите и няколко други гости, които коментират темата "експертно". На никой обаче не му правят впечатление сгрешените знамена, което буди съмнение в тяхната експертност като цяло.

В обсъждането се включва дори станалият скандално известен у нас Найджъл Фарадж, който наскоро беше на посещение в България. Според него след 1 януари 2014 г., когато падат ограниченията за работа на българи и румънци във Великобритания, около 1 милион българи и румънци ще се влеят в страната му и ще разчитат на социални помощи.

Подкрепи Economic.bg