БДЖ и синдикатите обсъждат съкращенията

От дружеството ще направят и отчет за дейността си за първите три месеца на годината

Ръководството на БДЖ и синдикатите ще се срещнат днес, за да обсъдят новите съкращения в железниците. Половин година след проведените реформи и съкращението на повече от 2000 работници, сега дружеството готви нова оптимизация на персонала.

Розен Зарков от КТ "Подкрепа" обяви пред БНР, че става въпрос за освобождаването на повече от 1000 души, а мотивът е липсата на пари.

"Към 1050 души ще бъдат съкратени на този етап. Очакваме след това да има и други и така докато зачезне напълно железницата. С липса на пари и товари как да има пари, като благодарение на тези съкращения вместо да се подобри се влоши тази услуга. Не виждам друго, освен ставка, което може да спаси хората", каза той.

"Съкращенията няма да засегнат толкова много хора, а и са планирани отдавна", каза председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров.

"Този път става въпрос за точно определени длъжности, които са направени след нормиране на труда и се вижда точно кои хора са излишни и бройката е много по-малка. Съкращенията ще продължат с по-бавни темпове през следващите години, а основната причина е, че двете компании трябва да бъдат рентабилни. Въобще не ме притеснява дали ще стигне до стачки действия, Вървим по плана на реформите и ще продължим да вървим по него до пълната му реализация", каза Владимиров.

От дружеството ще направят и отчет за дейността си за първите три месеца на годината.

Коментари: 0