БДЖ пред фалит

Изпълнителният директор на холдинга Йордан Недев намекна, че си тръгва при липса на яснота и политическа подкрепа за бъдещето на българската железница

Автор: Таня Киркова

БДЖ "Пътнически превози" ще изпадне в неплатежоспособност и ще фалира, ако Министерството на финансите продължи да задържа плащанията на субсидията за социалните превози на пътници по договора на държавата с железницата. Компанията може да издържи още седмица без помощта, заяви изпълнителният директор на БДЖ холдинг Йордан Недев по време на публична дискусия на тема "Повишаване качеството на пътническите железопътни услуги в България, организирана от 4 неправителствени организации  в НТС / Научно-техническия съюз по транспорт.

БДЖ "Пътнически превози" получава по 13-14 млн.лв. в началото на всеки месец, за да вози социално слабите, пенсионерите , учениците , студентите и семействата с деца във влаковете на по-ниски цени от търговските в пътническите и бързите влакове.

Субсидия не е получена за юли, ако не бъде преведена и за август, БДЖ ще бъде на минус с близо 30 млн.лв.  
От месец не зная какво се случва на високо ниво в държавата, отказва ли се напълно политическата подкрепа за железницата, коментира Недев.

"Бавни, мръсни и пълни влакове" е имиджът на БДЖ пред българите в момента, каза Недев. За истинско качество на услугата в БДЖ ще може да се говори тогава, когато има закон, в който всички посегателства върху подвижния състав се определят като тероризъм и за тях се издават доживотни присъди. Никой нищо не може да направи на качилите се без билет във влака пътници - нито служителите на БДЖ, нито полицията. Нашите клиенти си хвърлят боклуците, вземат каквото им хареса от вагоните, пътуват без билети. Голяма част от нашите служители също сядат с мръсните си работни дрехи в първа класа, пътуват безплатно и също вземат каквото им хареса от железницата. Превозните бригади слагат в джобовете си цената на част от парите за превоза и всички считат, че това е тяхно конституционно право, се възмущава изпълнителният директор.

/ Очаквайте подробности/  

Коментари: 0