БЕХ подписва договора за "Южен поток"

Споразумението за "Южен поток" ще бъде обвързано с цената на газа

Правителството даде мандат на министъра на енергетиката Делян Добрев да упълномощи Български енергиен холдинг да сключи окончателното инвестиционно решение за изграждане на газопровода "Южен Поток". Решението е взето на днешното заседание на кабинета.

Споразумението за "Южен поток" ще бъде обвързано и с договорите за доставките на газ за България след 2013 г., уточниха от Министерски съвет.

Както е известно, инвестиционното решение ще бъде сключено на 9 ноември. Президентът на Русия Владимир Путин отложи планираната за случая визита в България. За сключването на договора обаче в София ще пристигне председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер.

Общата строителна стойност на проекта е 3 308,65 млн. евро, която ще подлежи на прецизиране и актуализиране с напредването по по-нататъшното проектиране, подчертават от Министерски съвет.

България се включи в проекта през 2008 г. Южен поток“ трябва да бъде построен с 30% собствен капитал и 70% чуждо финансиране. В случая собствените средства, които страната ни трябва да инвестира в газопровода, са в размер на 1 млрд. лева.

Предвидено е, че целевият срок за откупуване на инвестицията ще бъде не по-дълъг от 15 г., считано от началото на експлоатация на газопровода на българска територия.

Коментари: 0