БЕХ пуска облигации на стойност до 400 млн. евро

Холдингът вече ще има кредитен рейтинг

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Вече е готов кредитният рейтинг на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и той ще бъде обявен утре, сряда, 27 февруари, съобщи изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов.

Кредитният рейтинг е изготвен от агенция Fitch. Той беше необходим, за да може холдингът да започне процедура за облигационен заем, чрез който да осигури плащания по задължения на НЕК (Национална електрическа компания). Емисията може да достигне 400 млн. евро., в зависимост от търсенето.

Със средствата може да бъде погасена текущата вноска, която НЕК трябва да плати по заема от 250 млн. евро към френската банка BNP Paribas. Плащането е през април. Електрическата компания взе кредита от френската финансова институция за текущи разходи по проекта АЕЦ "Белене" по време на правителството на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.

Паралелно ще стартира и процедура за частен кредит. Така БЕХ ще може да избере варианта, при който получи по-добри условия, обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Двете процедури ще започнат до понеделник.

Подкрепи Economic.bg