Пчеларите вече получават нисколихвени кредити

Лихвата е от 6% на годишна база

120 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Пчеларите в България вече получават нисколихвени кредити, става ясно от съобщение на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ), от което става ясно, че ведомството е започнало отпускането на заеми по Националната програма по пчеларство.

От ДФЗ вече са обработили  първите заявления за кредити на бенефициенти, които имат одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП) 2011-2013 г. До края на седмицата средствата ще бъдат по сметките на кандидатите, уточняват от фонда.

От схемата могат да се възползват кандидати с проекти по мерките Д и В от НПП. Финансирането е за закупуване на нови кошери, голи роеве, отводки, пчелни майки и препарати за борба срещу вароатозата.

Заемите се отпускат пряко от ДФЗ с лихва от 6% на годишна база. Максималният размер на кредита достига 75% от одобрените разходи по проекта. Срокът за кандидатстване е 31 юли 2013 г. Заявленията се подават в областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице.

Прилагането на схемата започна през миналата година, когато бяха сключени 141 договора за финансиране на обща стойност 932.90 хил. лв. След отчетените резултати през 2012 г., фонд "Земеделие" очаква интересът на бенефициентите за кредити по НПП тази година да бъде още по-голям.

Подкрепи Economic.bg