Поляците решават за еврозоната след 2015 г.

Варшава предпочита първо да изпълни Маастрихтските критерии

3602 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Полша ще реши за датата за присъединяване към Еврозоната след 2015 г., след като изпълни Маастрихтските критерии, заяви президентът на страната Бронислав Коморовски, цитиран от АFP.

"Смятам, че можем да приемаме за даденост факта, че ще се съсредоточим изцяло върху спазването на Маастрихтските критерии, за да вземем спокойно решенията за присъединяването или не на Полша в Еврозоната след изборите през 2015 г.", заяви Коморовски на съвместна пресконференция с премиера на страната Доналд Туск. 

"Президентът очерта посоката, която ние напълно одобряваме. Полша се движи към Еврозоната постепенно, спокойно и решително. Крайната точка е сигурността на държавата и на всички граждани", коментира от своя страна Туск след срещата на кабинета му с президента. 

Изявленията на двамата управляващи слагат край на спекулациите, които се появиха в последните месеци относно датата за замята на полската злота с евро.

За да се присъедини към Еврозоната, Полша ще трябва да промени Конституцията си, която сега предвижда, че Централната банка е единствената, която може да пуска в обращение националната валута. Промяна на полската конституция изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 положителни гласа. 

Подкрепи Economic.bg