БНБ пита ЕЦБ за дружествата за бързи кредити

Централната бака се консултира дали контролът върху компаниите може да се поеме от КФН и относно тавана на лихвите

144 ~ 1 мин. четене

Българската народна банка (БНБ) е поискала консултация от Европейската централна банка (ЕЦБ) относно регулирането на т.нар. дружества за "бързи" кредити, и по-конкретно относно контрола върху заемите за суми до 400 лева. Централната банка се интересувала и дали може да сложи таван върху лихвите за тези заеми. Това е обявил депутатът от "Коалиция за България" Румен Гечев, пише в. "Преса".

В момента дружествата за кредитиране не се регулират от БНБ и по закон те подлежат само на регистрация в централната банка. Единственото изискване е да имат минимален внесен капитал от 250 000 лева и да подават тримесечни финансови отчети за нуждите на статистиката.

С промени в закона обаче депутатите предвиждат небанковите дружества да бъдат по-строго регулирани. За целта те смятат, че трябва да ги лицензират, като минималният капитал трябва да бъде увеличен на 5 милиона лева.

Според депутати централната банка не иска да лицензира фирмите и смята, че тази дейност може да се осъществява от Комисията по финансов надзор. Затова е било изпратено и запитване към ЕЦБ. Сред съветите, които искаме, е и как да регулираме тавана на лихвите.

Имало два варианта - да се сложи максимален процент или да се запише в закона, че ставката не може да надвишава два пъти средната пазарна лихва.

"БНБ няма практика да обявява публично кореспонденцията с българските или европейските институции. Когато имаме какво да кажем, ще го съобщим ясно и открито", коментира нейният говорител Александър Урумов.

Подкрепи Economic.bg