БНТ няма пари за "Евровизия"

Националната телевизия се отказва от участие в песенния конкурс

3674 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Българската национална телевизия (БНТ) няма да участва в песенния конкурс на Евровизия 2014, съобщиха от медията. Като причина за решението се посочва увеличената такса за участие във форума и намаления бюджет, с който телевизията ще разполага през следващата година.

БНТ изпраща представители в песенния конкурс вече 9 години. За присъствието на европейската сцена, държавната телевизия е длъжна да плати такса за участие, която за последната година се е повишила 100% спрямо 2005-та, се казва в съобщението на БНТ. Към тази такса, влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса.

"С оглед разходите по този проект и предстоящото намаляване на бюджета на БНТ за следващата година, отказът от Евровизия ще е първата стъпка от финансовите ограничения, които телевизията трябва да предприеме", обясняват от медията.

Приетият на първо четено държавен бюджет за 2014 г. предвижда с около 5 млн. лева по-малко финанси за телевизията. От 70-те млн. лева, дадени през 2013 г., догодина тя ще разчита на 65 млн. лева.

Подкрепи Economic.bg