BP продава дела си в TNK-BP на "Роснефт"

Сделката включва BP да получи дял между 15% и 20% в руската държавна компания

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Руската държавна петролна компания "Роснефт" вече може да купи половината от  третия по големина производител на петрол в Русия TNK-BP. Това е възможно, след като бода на директорите на BP, която притежава 50% дял в компанията, е одобрил продажбата. Стойността на сделката е 27 млрд. долара, пише Financial Times като се позовава на източници запознати с преговорите.

Решението на борда означава край на партньорството между BP и притежателят на останалите 50% от капитала - AAR, собственост на група руски олигарси (Лен Блаватник, Михаил Фридман, Герман Хан и Виктор ВекселбергЛен Блаватник, Михаил Фридман, Герман Хан и Виктор Векселберг).

Бордът на директорите е дал на мениджмънта "силна подкрепа", за да договори продажбата на дела в TNK-BP. Една част ще бъде платена от "Роснефт" в кеш, а останалата - със свои акции.

Участието на BP в съвместното дружество донесе само проблеми на компанията. Някои наблюдатели обаче смятат, че новият партньор на британската компания може се окаже също толкова проблематичен. Оглавяваната от Игор Сечин "Роснефт" е изцяло под контрола на руската държава, което кара наблюдатели да си задават въпроса дали BP ще има думата в корпоративното управление.

BP ще получи между 11 и 13 млрд. долара в брой, както и дял между 15% и 20% в "Роснефт", чиято стойност ще варира между 11 млрд. и 14.7 млрд. долара (изчислението е на базата на сегашната пазарна капитализация на "Роснефт" от 73.4 млрд. долара), пише Financial Times. По този начин BP ще се превърна във втория най-голям акционер в "Роснефт" след руската държава.

По-рано тази седмица се разбра, че "Роснефт" иска да купи и другата половина от TNK-BP, която е собственост на AAR. Вече има подписано предварително споразумение за продажбата на дела, като "Роснефт" ще плати 28 млрд. долара.

Поглъщането на цялата TNK-BP ще превърне "Роснефт" в най-голямата публично търгувана петролна компания в света, с производство на 4.5 милиона барела петрол на ден, което е повече от досегашния лидер в света - американската ExxonMobil.

Коментари: 0