БСП се отказа да маха данък "лихва" и плоския данък

Корнелия Нинова оправда това с липсата на желание от страна на правителството и коалиционните партньори от ДПС

3740 ~ 1 мин. четене

БСП ще изпълни каквото е обещала с две изключения - данък "лихва" и плосък данък. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Корнелия Нинова по време на градската конференция на БСП-София в отговор на коментари за бюджета от нейни съпартийци. "Правителството не желае да отмени данък "лихва", затова въпреки кабинета внесохме предложение за намаляване на 8% на данък лихви от догодина и поетапното му намаляване до края на мандата", обясни тя.

"Няма да можем да изпълним обещанието си да отменим плоския данък, 84 народни представители не ни стигат, не срещаме подкрепа от колегите от ДПС", каза още депутатът от левицата, цитирана от "Дарик".

Нинова отбеляза, че за социални дейности са отделени 11 млрд. лв. Преди нея Румен Овчаров коментира, че въпреки изключително тежките условия, в които е поставено, правителството работи и е дало ясни знаци в сферата на социалната политика и за финансова консолидация с проекта за новия бюджет, в който имало ясни приоритети.

"Не всичко, което прави правителството и управляващото мнозинство обаче е идеално", посочи Овчаров. "Първото е пълзящият популизъм, който като че ли изцяло обхваща нашата парламентарна група, израз на това е гласуваният мораториум, внасянето на законопроекта за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, заиграването с цените в енергетиката, отказът от тежки и непопулярни неща в отрасъла, който го води до икономически и финансов колапс", посочи той.

Според Овчаров тези 1 млрд. повече приходи в бюджета за догодина някой ще трябва да каже откъде ще дойдат.

Подкрепи Economic.bg