Банките дават все по-малко потребителски кредити

Фирмените кредити обаче не спират своя възход

Автор: Атанас Христов

Банките в България дават все по-малко потребителски кредити. Или казано по друг начин - гражданите се въздържат от теглене на заеми и потребление на стоки и услуги. Това показа проверка на Информационна агенция Икономика в отчетите, които пуска Българска народна банка (БНБ) за състоянието на банковата система у нас.

Според последните данните, през юли 2012 г. потребителските заеми, раздадени от финансовите ни институции са намалели с 0,4%, или 35 млн. лв. Този спад води и до цялостно понижение на експозициите на дребно, тъй като нивото на жилищните кредити през миналия месец остава без промяна.

Тенденцията на ръст на потребителските кредити се обърна през юни, когато тези заеми намаляха. Новината дойде неочаквано, след като в края на май, за трети пореден месец от началото на годината беше регистриран ръст, както при жилищните (с 2 млн. лв.), така и при потребителските кредити (с 18,5 млн. лв.), сочи историческа справка в данните на БНБ.

През юли общият размер на кредитите се увеличава благодарение на повишение при корпоративните заеми, които се увеличават с 310 млн. лв. В края на април увеличението на фирмените кредити беше 197 млн. лв., през май обаче ръстът се ускори до 330 млн. лв., или 0,9%, за да продължи през юни и юли.

Коментари: 0