Банките в Кипър остават затворени поне до понеделник

Централната банка разпореди четвъртък и петък също да са почивни дни за финансовите институции

124 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Банките в Кипър няма да работят в четвъртък и петък, като евентуално ще отворят в понеделник. Удължаването на "почивката" за финансовите институции е наложена от централната банка, чиято първоначална разпоредба беше тя да е само за вторник и сряда.

Също така централната банка оставя блокирани всички електронни банкови транзакции. Те бяха спрени още в събота, когато министрите от Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) се съгласиха да отпуснат финансова помощ на Кипър. За договорените 10 млрд. евро правителството в Никозия се съгласи да въведе нов данък върху депозитите и да увеличи корпоративния данък.

Веднага след обявяването на новината пред банковите клонове се извиха опашки от хора, които искаха да теглят своите депозити. Дължимият данък обаче вече беше блокиран, а за да се опази финансовата система централната банка реши да удължи "почивката" за банките.

Лидерите на управляващия Демократически съюз и на основната опозиционна Прогресивна партия на трудовия народ на Кипър искат банките да не работят до следващия вторник.

Хората в Кипър все още могат да използват банкоматите, като начин да теглят своите спестявания.

Подкрепи Economic.bg