Банките в Кипър отварят при строги ограничения

Ще се теглят максимум 300 евро на ден, а всяка по-голяма парична транзакция ще се проверява

248 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Банките в Кипър ще отворят в 12 ч. днес и ще работят до 18 ч. Финансовата система на островната държава ще работи за първи път, откакто затвори на 15 март. Работата на институциите обаче ще бъде под строг контрол и с редица ограничения, пише Reuters.

Според издаден от финансовото министерство указ, никой не може да тегли повече от 300 евро на ден. Забранено е осребряването на чекове, както и трансфери на пари извън страната, освен ако няма категорично доказателство за нуждата от това.

Централната банка на Кипър ще следи всички търговски сделки на стойност над 5 хил. евро, а тези над 200 хил. евро ще бъдат проверявани индивидуално. Също така всеки, който напуска границите на острова, ще има право да носи със себе си само 1 000 евро.

Властите настояват, че въведените строги правила, целящи да ограничат масовото теглене на пари, са временни. Първоначално е определено новите мерки ще действат 4 дни, но може да бъдат продължени след това, поясни Янос Деметриу, ръководител на одита в централната банка.

Според много икономисти обаче ограниченията няма как да паднат скоро. Според анализатори това може да се случи, едва когато приключи финансовата криза в страната, което пък е свързано с европейската финансова помощ.

По информация на Reuters късно снощи кипърската централна банка е получила 5 млрд. евро от Европейската централна банка (ЕЦБ). Парите са били превозени с камион от летището в Ларнака до Никозия. Парите са били охранявани от въоръжен конвой, в който е участвал дори военен хеликоптер.

Средствата са предназначени именно за търговските банки в страната, за да могат да отворят днес. Както всички банки в Еврозоната, така и кипърските имат право на заеми от ЕЦБ.

Подкрепи Economic.bg