Барбадос минава на 50% слънчев ток към 2025 г.

За разлика от България, островната държава поема половината разходи на гражданите за соларни панели

"Зелен" рай

Автор: Николай Марченко

Половината островна държава Барбадос трябва да премине на слънчеви водонагряващи елементи към 2025 г. Това гласи Националният стратегически план за енергийно развитие на правителството, даден за пример от Програмата на ООН за околна среда (UNEP/ ЮНЕП), информират специализираните медии. 

Тази нова технология сега става все по-популярна на островната държава, пише Energysafe.ru. Още през 2002 г. Барбадос изхвърли във въздуха 15 хил. тона по-малко продукти от изгарянето на въглеводороди. Властите на карибския остров икономисаха 100 млн. долара, благодарение на инсталирането на 35 хил. слънчеви батерии за нагряване на вода.

Всяка година правителството въвежда нови стимули за домовете, които работят изцяло на слънчева енергия. На всеки, който си монтира възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), се приспадат 50% от тяхната стойност и му се намаляват данъците. Държавните ведомства също масово минават на "зелена" енергия - примерът за това е Министерството на транспорта на Барбадос (на снимката)

Образователната програма „Слънчев дом”, започнала през 2007 г., активно пропагандира тази инициатива сред народа и предлага на всички желаещи да се обучат как да обслужват слънчевите батерии.

Днес на острова работят 91 хил. отоплителни системи на слънчева енергия. 75% от тях са инсталирани в частни домове и се обслужват от стопаните на домовете. Това показва, че внедряването на ВЕИ в държавата е напълно изпълнима задача.

България в качеството й на държава-членка на Европейския съюз (ЕС) има бум на слънчева енергетика, който изпреварва графика на поетапното въвеждане на подобни мощности до 2020 г. Проблемът е обаче в това, че написаният набързо Закон за ВЕИ не дава яснота за субсидиране на панелите за редовите граждани, както и за начина на присъединяване на микроцентрали за домакинствата към електроразпределителните предприятия (ЕРП-та). 

Коментари: 0