Барозу: Гърция да напусне еврозоната

Aко ангажиментите не се спазват, ще означава, че няма условия работата със страната да продължи, каза председателят на ЕК

Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската комисия, предупреди Гърция, че ако не спазва стриктно правилата, на които се съгласи в замяна на спасителните планове, ще трябва да напусне еврозоната.

"Тая дълбоко уважение към гръцките демокрация и парламент. Но уважавам и останалите 16 кабинета", заяви Барозу и допълни, че ако ангажиментите не се спазват, ще означава, че няма условия работата със страната да продължи.

Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой също призова гръцките политически лидери да действат отговорно за разрешаването на кризата с гръцкия дълг и да спазват своите ангажименти.

„Апелирам към всички политически лидери да постигнат споразумение, зачитащо ангажиментите на страната и гарантиращо нейното европейско бъдеще. Няма друго решение, освен по-голяма европейска интеграция”, каза още Ван Ромпой.

Гръцките политици правят последни опити да формират коалиционно правителство. Шансовете за това изглеждат все по-малки, а бъдещето на страната в еврозоната е заложено на карта. Ако не бъде намерено решение, през следващия месец в Гърция ще има нови избори. Политическата нестабилност разтревожи европейските кредитори на страната, които предупредиха, че под заплаха са спасителната помощ за Гърция и членството й в еврозоната.

Коментари: 0