Барозу: В бъдещете МВФ може да не участва в спасителни програми

Председателят на Европейската комисия подчерта, че това намерение не засяга настоящата работа на „тройката” кредитори

132 ~ 2 мин. четене

Европейските институции ще бъдат в състояние да изпълняват спасителните финансови програми, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от АФП. Този ход означава, че МВФ няма да участва в евентуални спасителни програми на ЕС.

„В бъдеще смятам, че е възможно, ако правителствата желаят, европейските институции изцяло да поемат ангажиментите по осъществяването на спасителни финансови програми", заяви Барозу пред португалска медия по време на визитата в Брюксел на президента на Португалия Анибал Кавако Силва. Той добави, че това намерение не засяга настоящата работа на „тройката” кредитори – ЕК, ЕЦБ и МВФ, които ръководят спасителните програми за Гърция, Ирландия, Кипър и Португалия.

Барозу направи тези коментари по време на среща с португалския президент Анибал Каваку Силва. Гостът от Лисабон казал, че е необходимо да се преосмисли тройката:"Време е да се преосмисли композицията на този екип, защото челите и вижданията на МВФ не съвпадат с целите и вижданията на ЕС".

Решението МВФ да бъде включен в спасителните европейски финансови програми буди много противоречия, но експертната оценка и доверието, с което се ползва институцията бяха приети като необходимост, след като контролните финансови органи на ЕС се провалиха в намирането на изход от кризата.

Барозу смята, че ще бъде контра продуктивно реформирането на тройката, докато спасителните програми са в ход и на страните са дадени ясни изисквания, с които трябва да се съобразяват. "Но в бъдеще е възможно. Това зависи от желанието на страните-членки, които взимат окончателните решения за регулиращите програми", каза още президентът на ЕК.

Последното търкане между ЕС и МВФ се създаде от доклад на фонда от миналата седмица, в който се критикуват лидерите на ЕС за действията им в рамките на първата спасителна програма за Гърция, довели до нуждата от втора.

Подкрепи Economic.bg