Барозу готви ЕС за студена зима със стрес-тестове на газовата система

Председателят на ЕК ще разглежда сценариите за спиране на доставките през Украйна чак до октомври

По пътя на газова криза

Барозу готви ЕС за студена зима със стрес-тестове на газовата система
124 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейската комисия (ЕК) проучва сценариите за частично или пълно спиране на доставките на газ през територията на Украйна. Това съобщи председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу след срещата на върха на Европейския съюз (ЕС).

По време на Съвета на лидерите в ЕС, той е докладвал за ситуацията около газовия спор между Киев и Москва, както и за „усилията, които предприема ЕК за разрешаването му”. Става дума за неуспешните опити на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер да върне енергийните министри на Украйна Юрий Продан и на Русия Александър Новак на масата за преговори.

„Комисията започна изследвания и проверка на енергийната система относно различни сценарии за частично и пълно спиране на доставките на газ през Украйна. Ние ще сме готови да докладваме изводите си към заседанието на Европейския съвет, което ще се състои през октомври”, коментира Барозу.

По този начин той даде да се разбере, че са на път да бъдат проведени стрес тестовете на газотранспортните системи (ГТС) на страните членки. По думите му, ЕК е наредила извършването на стрес тестовете, за да провери устойчивостта на енергийните системи.

Междувременно инструкциите на ЕС към страните членки и партньорските страни като Украйна за запълване на газохранилищата не е ясно дали се спазват. За липсата ан достатъчно резерви за зимния отоплителен сезон  период се оплака министърът на енергетиката и въгледобива на Украйна Юрий Продан.

Според него правителството на Арсений Яценюк е решило да свие консумацията на синьо гориво. "Кабинетът взе решение за намаляване на потреблението на газ в страната. Количеството, което не ни достига за зимния период е около 6 млрд. куб. метра газ”, обобщи Продан, цитиран от УНН.

Той припомни, че в момента Киев работи по въпроса за увеличаването на реверсивните доставки – става дума основно за Словакия и Унгария. „Реверсът” обаче е квалифициран като „кражба” от страна на руския монополист „Газпром”, според който подобна технология не съществува, а Украйна просто „задържа” определени количества за страните, към които транспортира руското гориво.

Подкрепи Economic.bg