BauMax продала 8-те си обекта на родна фирма

Купувачът Haedus е свързан с веригата "Карпет макс"

BauMax продала 8-те си обекта на родна фирма
Автор: Николай Марченко

Изпадналата във финансови затруднения австрийска верига BauMax е продала всичките си осем магазина в България на местния инвеститор Haedus. Това разкрива агенция Reuters, позовавайки се на компанията. 

Според Търговския регистър дружество "Хедус" АД се занимава с покупка на стоки и други вещи с цел препродажба. То е регистрирано в София със Съвет на директорите, включващ Пейо Николов, Петър Хаджипетров и Радостин Стойчев. Дружеството е свързано с "Ей Си Карпет" ЕООД, което управлява веригата "Карпет макс".

Финансовите параметри на сделката също не са известни. BauMax изпитва сериозни финансови проблеми и тази сделка се очаква да даде глътка въздух на компанията. Австрийците продадоха бизнеса си в Румъния през юли и заяви през април, че смята да затвори седемте си магазина в Турция.  

Дружеството, по подобие на други вериги в Европа, продаващи стоки за дома, пострада от слабото търсене заради спада в търсенето и влошаването на икономиките. Тя работи за въвеждането до 2016 г. на план за преструктуриране с помощта на банки кредиторки, сред които Raiffeisenbank, Erste group и Bank Austria.

Австрийският магнат Ханс Петер Хазелщайнер се притече на помощ на собственика на BauMax Карлхайнц Есл този месец, като купи колекция от картини, които Есл се опитваше напразно да продаде на държавата, за да стабилизира бизнес империята си.

BauMax, която загуби 189 млн. евро през 2013 г., имаше 158 магазина, близо половината от тях в Австрия, а останалите в Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Румъния, България и Турция. 

Коментари: 0