Без митинг на #Maйдана поради траур за журналист

Лидерите на опозицията ще участват в опелото на загиналия Михаил Жизневски

Неделя без насилие в Киев

3668 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Украинската опозиция отмени провеждането на традиционния вече мирен митинг „Народно вече” (Народен съвет - бел. ред.) днес в центъра на столица Киев, информират европейските медии.

Днес протестиращите ще отдадат последна почит на загиналия по време на протестите Михаил Жизневски в 13 часа местно време на централния Maйдан Незалежнисти (площад „Независимост”).

След това предстои да се проведе опело в Михаиловския събор. По този повод днес е обявен траур на площада и протести няма да има, допълва украинската държавна информационна агенция УНИАН.

25-годишният Михаил Жизневски от Беларус загина по време на протестите в Киев. Работил е като нещатен кореспондент на вестника „Свободная Киевщина” и е членувал в младежката организация на партия УДАР.

Руската служба на британската радио-телевизия BBC (Би Би Си) информира, че на шествието ще вземат участие роднините на загиналия, активистите на #Майдана, както и лидерите на оппозицията - Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок.

В село Березнатовка (Днепропетровска област) пък ще се състои погребението на още един загинал -  Сергей Нигоян.

В МВР на Украйна по-рано заявяваха, че Сергей Нигоян и Михаил Жизневски не са загинали от полицейски куршуми. Според експерти обаче причината на смъртта на двамата участници на "Евромайдана" са огнестрелни рани.

Коментари: 0