Греков: 10-15% от производителите на тютюн са фиктивни

Държавата ще гарантира пълното изкупуване на цялото количество тютюн, заяви министърът на земеделието и храните

128 ~ 1 мин. четене

Между 10 и 15 процента от тютюнопрозиводителите са фиктивни. Това обяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков пред БНР. Той обясни, че те получават субсидия за повече количество, отколкото произвеждат реално.

"Произвеждат по-малко от това, което са взели като референтен период през 2009 година. Затова дадох примера с 80 или 100 тона. Те сега произвеждат много по малко, тоест те не са реални производители на тези 80 или 100 тона, а всъщност получават за тези 80 или 100 тона получават тази субсидия на гърба на другите хора, които са реалните производители", каза Греков.

В последните седмици тютюнопроизводители протестираха, блокираха пътища и спираха децата си от училище заради ниската изкупна цена на тютюна. Изкупната кампания на тютюна е ускорено през последните дни, добави Греков:

"Защото вече държавата гледа с лице към тютюнопроизводителите и те трябва да вярват в държавата. Защото ние ще направим всичко възможно да бъде изкупена най-малкото на цена, която е била от миналата година, около пет и половина до шест лева", обясни министърът.

Коментари: 0