Без „вратички” за шистовия газ

Промените, които гласува парламентарната комисия, касаят само конвенционалния добив на суровината, каза Добрев

В никакъв случай не става дума за отваряне на вратичка за какъвто и да е добив на шистов газ. Това каза в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на обсъждането на Доклада на Временната комисия за подземни богатства.

Той обясни, че промените, които гласуват днес в комисията, засягат единствено конвенционалния добив на газ.

Всички предложения на екологичните организации, както и на опозицията, са приети, допълни Добрев.

Поправката се наложи, тъй като според експерти и Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, фиксирането на силата на налягането пречи и на конвенционалния добив на нефт и газ и дори на нагнетяването на синьо гориво в газохранилището в Чирен.                                                                                                    

Забраната върху използването на технологията хидрофракинг бе наложена в началото на януари и на практика блокира намеренията на американската компания Шеврон да проучва за шистов газ в Северна България в региона на Нови пазар.

„Ако не подкрепите промяната, ние сме единствената държава която сама си забрани добива на конвенционален газ, това значи, че няма да сме енергийно независими. Тези количества ще гарантират цялата консумация в България в продължение на 1-2 години. Не можем да кажем, че следващата година ще сме енергийно независими, но ще имаме независимост. Този газ е с 40% по-евтин. Трябва да коригираме текстовете”, коментира министърът.

Коментари: 0