Безработните във Великобритания достигнаха 2.52 млн.

Броят на безработните на възраст между 16 и 24 години е нараснал до 993 хил.

3599 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Безработицата във Велибритания е нараснала през първите месеци на 2013 г. Статистиката показва, че броят на британците, регистрирани в бюрата по труда в страната, е достигнал 2.52 млн., предава The Guardian.

Броят на младежите на възраст между 16 и 24 години, които нямат работа е нараснал до 993 хил., или общо 21.2% от попадащите в тази възрастова група.

Ръстът е изненадващ за анализаторите на Острова, които отбелязат, че същевременно продържава и 18-месечната тенденцията на повишение и на заетостта. Само от началото на 2013 г. 131 хил. души са намерили нова работа.

От британската статистическа служба отчитат, че средната заплата в страната е нараснала с 1.2% на годишна база. Инфлацията на територията на Обединеното кралство пък е достигнала 2.7%, което означава, че реалното свиване на доходите от началото на годината е с 1.5 процентни пункта.

Статистически данни предостави и Организацията на ипотечните кредитори във Великобритания. Според нея обемът на ипотечните заеми се е свилил с 8% до 10.5 млрд. паунда през февруари. Въпреки това, сумата е с 1% повече от нивата, отчетени година по-рано. Организацията на ипотечните кредитори съставлява 95% от всички компании за жилищно ипотечно кредитиране на територията на Обединеното кралство.

Подкрепи Economic.bg