Биомебели ще зареждат лаптопите

Маса черпи енергия от мъх, която после се използва за захранване на нощна лампа

Дизайнери и учени от университета в Кеймбридж откриха полезно приложение на биофотоволтаичните технологии. Те проектираха и създадоха мебел на име Moss Table ("маса от мъх"), която беше представена за пръв път пред публика на изложението Salone Satellite в Милано, съобщава kaldata.com.

През деня въпросната маса черпи енергия чрез мъха. След това съхранената в батерията енергия се използва за захранване на нощна лампа.

Учените се надяват, че с бъдещото развиване на тази технология, ще могат да се създадат различни биомебели, които ще използват напълно екологична енергия и които ще могат да се използват дори за зареждане на преносими компютри или друга потребителска електроника.

Генерирането на енергия става като мъхът отделя органични съединения в почвата. Бактериите, които обитават почвата, разграждат тези съединения като в процеса на разграждане се отделя продукт, съдържащ електрони. Тези електрони, от своя страна, се улавят от проводниковите фибри интегрирани в масата и се превръщат в енергия.

В момента масата от мъх може да генерира едва 50 миливата енергия на квадратен метър. В бъдеще, обаче, подобни мебели ще могат да създават до 3 вата на квадратен метър енергия.

Коментари: 0