Битката с климатичните промени може да струва на САЩ $50 млрд. годишно

Планът на Обама става част от политическата битка за Сената

Снимка: Reuters

Автор: Стилиян Гребеничарски

Американската търговска камара съобщи, че планът на президента Барак Обама за борба с климатичните промени може да струва на щатската икономика 50 млрд. долара годишно, пише Bloomberg. В същото време поддръжниците на идеята са на напълно противоположното мнение, че планът ще създаде работни места и ще понижи сметките за електричество.

Търговската камара и Съветът за защита на природните ресурси обявяват  в една седмица доклади за влиянието на предложените от Обама мерки върху икономиката. Противоположните оценки са сигнал за ожесточената политическа борба във връзка с плана. За американския държавен глава е много важно той да не бъде отъждествяван като пагубен за работните места, в период, когато кампанията за избори в Сената е в разгара си.

Дни преди Агенцията за защита на околната среда да обяви предложенията си за съкращаване на емисиите въглероден диоксид от електроцентралите, Търговката камара обяви, че амбициозни действия за контрол върху емисиите биха принудили една трета от въглищните централи да затворят до 2030 г. В резултат, освен 50 млрд. долара годишни загуби за икономиката, ще бъдат загубени и 224 хил. работни места.

Очаква се докладът Съвета за защита на природните ресурси да съдържа прогнози, че новите правила ще създадат стотици хиляди работни места, ще намалят сметките за електроенергия, правейки използването ѝ по-ефективно и ще свият разходите за здравеопазване.

Обама възнамерява да използва регулаторните механизми за да намали парниковите газове със 17% до 2020 г. и хоризонт за по-нататъшно понижение. Екоактивистите са на мнение, че този процент трябва да е по-висок за електроцентралите, като най-голям източник на парни емисии, а след това мерките да бъдат приложени и за петролни рафинерии, стоманодобивни предприятия и фабрики за цимент.

В момента делът на електроенергията от въглищни централи е 40%, а изчисленията показват, че до 2020 г. той трябва да се свие до 14% за да се изпълнят заложените в плана цели. Това би означавало, че 114 гигавата топлоелектрически мощности ще станат излишни.

Коментари: 0