Бивш финансов министър в Гърция отива на съд

Георгиос Папаконстантину е заподозрян за фалшифициране на списък с личности, за които се смята, че са укривали банкови сметки от данъчните служби

Гръцкият парламент свали имунитета на бившия финансов министър Георгиос Папаконстантину. Днес парламентът одобри и повдигане на обвинения срещу бившия министър.

Той бе заподозрян за фалшифициране на списък с личности, за които се смята, че са укривали банкови сметки от данъчните служби на Гърция. Твърди се, че Георгиус Папаконстантину е зачеркнал от списъка имената на трима свои роднини.

Болшинството депутати гласуваха "За" повдигане на обвинения срещу 51- годишния социалист. Те ще са за фалшифициране на важни документи, злоупотреба с доверие, както и неизпълнение на професионалните задължения.

Бившият министър Папаконстантину категорично отхвърли всички обвинения и обвини сегашния лидер на социалистическата партия ПАСОК. В парламента Папаконстантину отрече да е извършил нещо нередно, заявявайки, че е поискал данните и ги е предал на следствието.

През 2010 г. Папаконстантину договори спасителния заем от 240 млрд. евро с Европейския съюз, Европейската банка и Международния валутен фонд. Социалистът е първият бивш министър, станал обвиняем от времето на военния режим насам.

 

Коментари: 0