Бизнес доверието в Германия стигна 16-месечен връх

Индексът на бизнес климата в месечното проучване на Ifo на 7000 германски компании нарасна до 107.5 пункта през август от 106.2 през юли, надминавайки пазарните очаквания

104 ~ 1 мин. четене

Бизнес доверието в Германия се повиши до 16-месечен връх, но има все още големи въпросителни около това, дали задвижваният от износ производствен сектор се е отърсил от предпазливостта, предизвикана от дълговата криза в еврозоната и глобалната икономическа несигурност.

Индексът на бизнес климата в месечното проучване на Ifo на 7000 германски компании нарасна до 107.5 пункта през август от 106.2 през юли, надминавайки пазарните очаквания. Настроението в производствения сектор нараства, докато при търговията на дребно има лек спад в доверието.

Проучването е последното от поредица от показатели, които потвърждават тенденцията за укрепване на бизнес доверието в най-голямата  и силна икономика в еврозоната.  В стрната се забелязва и рязък контраст с масовата безработица, измъчваща други нации от еврозоната като Испания и Гърция, докато в Германия тя е на рекордно ниски нива.

Страната очаква изборите през септември. Проучвания показват, че управляващата десноцентристка коалиция на канцлера Ангела Меркел увеличава преднината си месец преди общите избори.

На 1-и септември лидерът на дясноцентристката коалиция и настоящ канцлер Ангела Меркел и основният ѝ конкурент – представителят на левицата Пеер Щайнбрюк ще проведат единствения телевизионен дебат помежду си. Ден преди това същото ще направят и представители на по-малките партии.

Подкрепи Economic.bg