Бизнесът иска по-ниски лихви от банките

Според Васил Велев лихвите по депозитите падат, но темпото не е същото при кредитите

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Вероятно при по добри лихвени равнища сметките ще излязат. Така председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев коментира ограниченото кредитиране за бизнеса, в ефира на Bulgaria On Air. Според него лихвените нива са много важни, но още по-важно е предсказуемото им определяне.

Когато лихвите по депозитите се вдигаха, и лихвите по кредитите се повишаваха. Сега лихвите по депозитите падат, но тези по кредитите не падат със същото темпо. В това отношение си струва да се проведе дискусия" коментира Велев.

Според него при много банки в България остава практиката да се използва банков лихвен процент при определянето на лихвените нива, а не пазарен показател, като например "Юрибор" или "Либор". "Един бизнес план направен на база някакви предварителни разчети в крайна сметка може да не се реализира, тъй като банките са вдигнали лихвите", каза Велев. Той допълни, че човек трудно може да се сети за друга европейска държава, където лихвите да се определят както в България.

Той все пак заяви, че банковата система в България се справя далеч по-добре от Европейския съюз (ЕС). "В пъти по добри са показателите относно капиталовата адекватност например. Печалбата през миналата година е над 580 млн. лв, а в банковата система работят 33 хил. души. Също така има лек ръст при кредитирането, на фона на общия спад около нас, коментира председателят на Асоциацията.  

Според него това се дължи на банковата криза от 1996-97 г., от която България е извлякла поуки. Според него обаче не всичко е розово и това се вижда от увеличаването на лошите и преструктурирани кредити. "Имаме ръст на лошите и преструктурираните кредити, който продължава. Той не е плашещ, стряскащ и фатален, но продължава и лампичката трябва да свети.

Коментари: 0