Boeing направи тестов полет на модела си 787 Dreamliner

Всичко е било "по план", твърдят от американската корпорация

172 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-новият самолет на американската корпорация Boeing - моделът 787 Dreamliner направи тестов полет късно снощи българско време, като целта беше да се покаже, че новите литиево-йонни батерии на машината отговарят на регулаторните стандарти за безопасност. Това е ключова стъпка за прекратяване на 2-месечното заземяване в световен мащаб на високотехнологичната машина, пише Reuters.

Полетът в понеделник продължи около два часа и според Boeing всичко е било "по план". Ако всичко се окаже, че е преминало гладко, компанията ще направи втори изпитателен полет "през следващите дни". От него ще се съберат данни, които да бъдат представени на Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), коментира говорителят на Boeing говорителят Марк Биртъл.

FAA и други регулатори спряха полетите с всички 50 самолета Dreamliner в средата на януари след проблеми с батериите на някои машини. Батерията на Boeing 787, собственост на Japan Airlines, се запали, а неизправност при полет на All Nippon Airways принуди пилотите на превозвача да направят аварийно кацане.

Представители на Boeing са изразили надежда, че най-новият самолет на компанията може да се върне в експлоатация от 1 май 2013 г., или по-рано.

Подкрепи Economic.bg