Богданов: Добра социална политика не се прави чрез данъците

Диференцираното облагане с ДДС ще доведе до трудности за данъчната администрация, смята икономистът

224 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Добрите социални политики се правят чрез разходи за социални програми, а не чрез данъчни политики. Това каза икономистът от "Индъстри Уоч" Лъчезар Богданов пред Нова телевизия. Той коментира нарастващото желание да се намали ДДС за детските стоки. Според него чрез свалянето на налога, всички ще бъдат облагодетелствани, а не само хората без финансови възможности.

"Няма спор, че по-ниският данък означава по-ниски цени и по-малки разходи за домакинствата. Въпросът е, дали наистина трябва да се правят социални политики през данъците или трябва да имаме данъчна система с еднакво облагане и след това държавата да създава политика за намаляването на разходите. Изкривяване на данъчната среда води до съмнения, трудности при събирането и данъчни измами", обясни Богданов.

Според него диференцираното облагане с ДДС ще доведе до трудности за данъчната администрация. "Не знам данъчната администрация как ще следи кое е детска играчка и кое аксесоар. На мен ми се струва че това е някаква стрелба в тъмното", смята икономистът.

Подкрепи Economic.bg