Бойко Борисов: България ще продължи да изнася ток

Дават 300 млн. лв. безвъзмездна помощ на фирмите по програма „Зелена икономика”

7114 ~ 2 мин. четене

И сега, и в следващите 20 години, ще можем да изнасяме ток. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на форум за енергийната ефективност. По думите му едва ли има държава, която си е позволила толкова разхищения в енергетиката. Министър-председателят даде пример с проекта АЕЦ „Белене” и хидровъзела Цанков камък, по които управялващите е трябвало да плащат допълнителни средства.

„Ако спестим 100 мегавата по цената, която HSBC дава за АЕЦ „Белене”, излиза, че спестяваме над 10-11 млрд. лв. само, ако сме просто като другите европейци”, коментира премиерът.

Бойко Борисов обясни, че изграждането на метрото в България е най-добрият европейски проект за тази година. Той поясни, че това е най-екологичният и най-бърз транспорт. Очаква се по-късно днес премиерът и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой да открият новоизграден участък от софийското метро на "Цариградско шосе". След два месеца председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще дойде да открие другата част от метрото, заяви Борисов.

По думите му при санирането на жилищата българите могат да спестят много от сметките си за парно. „60 процента месечно им падат цифричките, които отиват да плащат за сметки, и кварталите стават по-красиви”, посочи премиерът. Той обясни, че залага на завистта на българина към съседа, който като види колко красиви стават новите блокове, да иска да обнови и своето жилище.

Премиерът заяви още, че по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика”, която се осъществява съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие, малките и средни предприятия ще могат да получат безвъзмездно 300 млн. лв. Още толкова фирмите ще могат да изтеглят под формата на кредити от търговски банки у нас, с които ЕБВР има сключени договори.

Енергийният министър Делян Добрев обяви, че кандидатстването по програмата ще започне на 14 май. По думите му съчетаването на кредитната линия на ЕБВР със субсидията по оперативната програма подпомага успешната реализация на проектите. Министърът заяви още, че през последните години е имало случаи на спечелени проекти, от които компаниите трябвало да се откажат заради липса на съфинансиране.

Добрев обясни, че по програмата ще има двама асистенти, които ще съдействат за ускоряване на усвояването на средствата. Стойността на всеки отделен проект е 2 млн. лв.

Зам.-министърът на икономиката Жулиета Хубенова обясни, че от парите по програмата могат да се възползват между 600 и 1000 фирми.

Експерти от ЕБВР обясниха, че условията и лихвените проценти, при които ще се отпускат кредитните линии, ще зависят изцяло от търговските банки. Трезорите сами трябва да преценят риска при всеки клиент.Подкрепи Economic.bg