Борисов: „Белене“ е голяма лъжа

6172 ~ 2 мин. четене

АЕЦ „Белене” е една лъжа и балкански трик, каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна на дебатите по проекторешението за спиране на проекта. "Този трик не минава никъде, затова не може да се намери стратегически инвеститор. Не може да ми обясните – от 2006 година е договорът, а до 2009-а защо не сте подписали контракт? Затова не сте обявили на българския народ ескалацията, а в същото време сте плащали. Вие сте платили скъпата ескалация", каза Борисов.
 
Ето го балканският трик. Кой може да дострои нещо – този, който го е започнал, допълни премиерът. "Решава се – ще вземем кредит от 1 милиард, нека българският данъкоплатец да го плати. Пети и шести реактор са жизненоважни и ние там ще се съсредоточим. Ако нещо е закъсняло, веднага ще го отстраним.
 
Да направим седми реактор на "Козлодуй" ще ни забави 5–6–7 години, но АЕЦ "Белене" се строи 33 години. На фона на 33 години, 5-6 години са нищо. Заради строежа на "Цанков камък", НЕК има 1 милиард лева пасив. Санирането на 770 000 панелки на хората е по-важната задача. Истински се надявах колегите от „Атака”, когато говорят по този въпрос, да споменат и цената на газа в момента. Много нови неща могат да се кажат по тази тема. От българската икономика годишно излизат към 1,2 млрд. долара в посока Руската Федерация", допълни премиерът.

"Истинският успех за нестроителството на АЕЦ "Белене" е на лявата част от парламента. БСП не е желало да се строи АЕЦ "Белене". Защо не сте подписали и защо не сте започнали този необратим процес? Благодаря за поздравленията, които г-н Иван Костов и г-н Мaртин Димитров отправиха вчера към нас, защото АЕЦ "Белене" е компрометиран проект", каза Борисов.

Ако е имало противник на АЕЦ "Белене", това е било правителството на г-н Станишев. Ние приключихме това, което те умишлено са направили. Когато фактите говорят, не остава нищо друго. Ако вие сте искали да има АЕЦ "Белене", сте щели да подпишете договора. Когато 2 години са стояли заеми, които Русия е дала за този проект, и проектът щеше да е необратим", каза още премиерът.

Подкрепи Economic.bg