Борисов: Сред шестте страни сме с най-нисък дефицит в ЕС

България беше извадена от процедурата по прекомерен дефицит

"Искам да благодаря на Сергей Станишев за изпратените поздравления, относно изявлението на Европейската централна банка от тази седмица". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изявление, публикувано на страницата на Министерски съвет.

"Приемам думите му като осъзнато признание за стабилната финансова политика на правителството, оценена не само от ЕЦБ, но и от Европейския съюз, Международния валутен фонд и рейтинговите агенции", допълни Борисов.

Ето как изглеждаше България във финансовия свят през последните няколко месеца:

Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси официално прекрати процедурата по свръхдефицит срещу България. Страната ни, заедно с Германия е извадена от списъка на държавите, които са застрашени от санкции, тъй като е свела бюджетния си дефицит до 2,1% през 2011 година. Общо 23 държави бяха в тази процедура. Сега са 21, а България е в шестте най-добри.

Докладът на Европейската централна банка за май показва, че България изпълнява всички числови критерии за членство в еврозоната. Показателят-дългосрочен лихвен процент е под референтната стойност от 5,8 на сто и е по-нисък от този на 12 държави-членки на ЕС, от които седем са част от Еврозоната. Данните показват, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2,7 на сто, което е под референтната стойност от 3,1% в страните членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2,1%, поради което България беше извадена от процедурата по прекомерен дефицит. Съотношението брутен държавен дълг/ БВП е 16,3%, значително под референтната стойност от 60 процента. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония.

Международната рейтингова агенция Moody's потвърди стабилната прогноза за България. Рейтингът на държавните облигации на страната беше повишен през юли 2011 и се запази през годината. Агенцията също казва, че „вече ниският бюджетен дефицит като процент от БВП се очаква да се свие още повече през следващите две години. Държавните финанси са здрави, с нисък размер на дълга по всички стандарти”, посочва още Мудис.

Международният валутен фонд, след проверката си в България пише, че "разумните и решителни политики и силните буфери осигуриха устойчивост на България по време на световната криза. Фискалната политика е в крак с плановете за постигане на заложената за 2012 година цел за фискален дефицит".

"Това са оценките и изводите за финансовата политика на правителството за последните години и аз искрено се радвам, че г-н Станишев ги е чул, разбрал и е надмогнал партийните си пристрастия, за да ни поздрави. Аз също го поздравявам, защото тази негова проява показва държавническо мислене. Неговото правителство помогна много за нашия успех, не мога да отрека и заслугата на министър Орешарски”, заяви още премиерът Борисов.

Коментари: 0