Борсата с нов индекс

BGBX 40 е съставен от емисиите на дружествата с най-голям брой сделки

124 ~ 1 мин. четене

Нов индекс ще отчита движението на борсовите акции у нас от днес, обявиха от Българска фондова борса (БФБ). Широкият индекс BG40 се заменя с нов - BGBX 40.

BGBX 40 e индекс, базиран на пазарната капитализация на включените емисии обикновени акции, коригирана с фрий-флоута на всяка от тях, като се състои от 40-те емисии обикновени акции на дружествата с най-голям брой сделки и най-висока медианна стойност на дневния оборот за последните 6 месеца, като двата критерия имат еднаква тежест.

BGBX 40  ще се изчислява в два различни варианта – BGBX 40, при който се извършва промяна в делителя в случай на разпределяне на паричен дивидент и BGBX 40 TR, при който не се извършва промяна в делителя при разпределяне на паричен дивидент.

Максималното тегло на една емисия в новия индекс е до 10% от пазарната стойност на фрий-флоута на целия индекс. Максималното тегло на икономическа група е до 25%, като в групата могат да влизат не повече от 4 емисии.

Стартът на новия индекс бе съпроводен с проблем. От БФБ обясниха, че поради технически причини не се получават стойности за индексите BGBX40 и BGBX40TR.

Коментари: 0