Брюксел настоява за широки правомощия на ЕЦБ

Централната банка ще поеме пълния надзор над всичките 6000 банки в еврозоната

На Европейската централна банка ще бъде дадена „върховна“  власт над всички 6000 банки от еврозоната, показва план на Европейската комисия, който поставя Брюксел в сблъсък с Германия и самата ЕЦБ, пише FT.

Договоренота по време на среща тази седмица между екпери от кабинетите на председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и финансовият еврокомисар Мишел Барние предвижда да се свалят съществуващите национални надзорни органи и прашомощията да бъдат делегирани на Франкфурт.

Съгласно предложението, върховната власт ще премине в рацете на нов "надзорен съвет" към ЕЦБ, отделно от съществуващия управителния съвет на банката. Въпреки че вариантите все още се обсъждат, водещият план предвижда да се създаде 23-членнен съвет с национален представител от всяка държава от еврозоната плюс шест независими членове, включително председател и заместник-председател.

Отделен съвет бе счетено за необходимо да се създаде като защитна стена между съществуващите парични дейностите на ЕЦБ, която включва предоставяне на евтини заеми.

Коментари: 0