Брюксел ни отказа финансова помощ за сирийските бежанци

На този етап страната ни ще трябва да решава проблемите си самостоятелно, каза вътрешният министър Цветлин Йовчев

136 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейската комисия (ЕК) отказа да даде допълнителна финансова помощ на България за справяне с очакваната бежанска вълна от Сирия. Вътрешният министър Цветлин Йовчев се срещна с еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом в Брюксел, за да обсъдят обстановката на българо-турската граница и да поиска финансова помощ. Също така двамата са разговаряли за цялостната ситуация в Сирия и за промените в сектор "Сигурност", които правителството предприе.

"Липсата на места за настаняване на бежанци в България е проблем, който на този етап страната ни ще трябва да решава самостоятелно", каза Йовчев след срещата. Вътрешният министър уточни, че има възможност да получим пари по линия на Агенцията за настаняване на бежанци, но я няма да бъде финансова, а по-скоро техническа.

Йовчев каза, че сформираният национален щаб прави анализ "на това - какво е необходимо да се осигури допълнително като медикаменти, като ваксини, както и като материали и оборудване за настаняване на тези хора". Той обясни още, че вече има идеи за това каква допълнителна организация трябва да се създаде, колко хора трябва да бъдат пренасочени.

Подкрепи Economic.bg