"Булгаргаз" внася предложение за по-ниска цена на газа

От ДКЕВР обявиха, че ако получат предложение за по-ниски цени на "синьото гориво", ще го приемат

72 ~ 1 мин. четене

Очаква се днес "Булгаргаз" да внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предложението си за изменение на действащите цени на „синьото гориво" от 1 октомври.


В края на август министърът на икономиката Делян Добрев и  Александър Медведев, зам. изпълнителен директор на "Газпром" подписаха три протокола, сред които и този за 11% отстъпка в цената на руския газ за България от началото на април до края на годината.  Заради това от дружеството обявиха, че не обмислят ново увеличение. Стана ясно и, че "Булгаргаз" трябва да внесе заявлението си за изменение на действащите цени на природния газ на 10 септември.


Цените на природния газ се определят на всяко тримесечие. "Ако "Булгаргаз" предложи намаление на цената на газа, ние ще го приемем с удоволствие, коментира преди дни председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.


По думите му всички очакват природния газ в България да има стабилизираща роля на фона на увеличаващите се цени на всички останали горива. Семерджиев изтъкна, че газът остава най-добрата алтернатива, тъй като цената му запазва много добри нива, а алтернативните горива се повишават. Данните сочат, че битовите потребители в страната, които използват природен газ са над 50 000.

Подкрепи Economic.bg