Българи източват социалните помощи в Холандия

Измамниците се регистрират пред общинските власти в Ротердам с документа си за самоличност и фалшив договор за наем, а помощите се взимат от престъпни групировки

292 ~ 1 мин. четене

Полицията в Холандия разследва измами в големи размери от български банди с молби за жилищни помощи и други социални плащания от холандската социална система, съобщава местната преса.

В схемата български граждани се изпращат в Ротердам, които се регистрират в кметството с фалшиви договори за наем. По сметките на чужденците властите в западноевропейската държава превеждат социални помощи. Парите обаче не са получавани от титулярите, а от престъпни групировки. Социалните помощи в Холандия могат да достигнат до 8000 евро на човек.

В един случай един български заподозрян е планирал да наеме автобуси, за да изпраща колкото се може хора в Холандия да се регистрират за социални помощи.

Измамниците се регистрират пред общинските власти в Ротердам с документа си за самоличност и фалшив договор за наем. Те получават официален номер, който дават на бандата и се прибират в България.

"Тази практика, която се е появила в страната, ще бъде разследвана из основи и вратичките, които тези банди са открили – ще бъдат затворени", каза Франс Уикърс от финансовото министерство. "Правим всичко по силите си, за да се борим с измамите, но това очевидно не е достатъчно", допълва той.

Холандия е една от четирите страни в ЕС, които настояват за по-строги мерки за борба с „туризма за помощи”.

Подкрепи Economic.bg