Българите се отказват от почивка в Италия

Трусовете свалиха цените на самолетните билети до Ботуша

След серията земетресения, които взеха и човешки жертви, българите масово се отказват да прекарат отпуските си в Италия, съобщава Дартс нюз. Страхът, че трусовете могат да продължат или да станат по-силни е довел до отлив на записвания за екскурзии до Ботуша.

Цената на самолетните билети също пада, тъй като желаещите да пътуват по тази дестинация се топят. Справка на Дартс нюз показа, че не е трудно да се намери билет за Болоня под 55 лв, а за Милано се предлагат дори за по-малко от 45 лв.

„Юни по принцип е един от най-предпочитаните месеци за почивки в Италия, но сега има затишие, клиентите не проявяват интерес”, каза Шеке Екмекчиян от Управителния съвет на Българската асоциация на туристическите агенции. Въпрос на договорка между туроператора и клиента е при какви обстоятелства може да се откаже от вече платената услуга, в какви срокове и какви неустойки се дължат, обясни още тя. По думите й правилото е при форсмажорни обстоятелства договорът да може да се прекрати дори без неустойка. „Но форсмажорът влиза в сила, само ако съответната страна затвори границите си”, обясни Екмекчиян.

Тези, които в момента тръгват на почивка в Италия, са най-вече предварително платилите туристическите пакети. Те не могат да вземат парите си обратно в случай на отказ. В тази ситуация може да им помогне специална застраховка при отмяна на пътуването. Тя се сключва по желание на клиента, но само в момента, в който се подписва и договорът за екскурзията. Българските туристи рядко си я правят. „Цената й е между 2,5% и 3,5% от стойността на пакета в зависимост от времето, което остава до отпътуването. Колкото е по-дълго, толкова по-висок е процентът”, обясни Екмекчиян.

Но дори и тази застраховка най-често покрива разходите само в случай на болест на туриста или член от семейството му, или други обстоятелства, които правят заминаването му невъзможно. „В договорите няма клауза страх”, обясни Екмекчиян. Ако на мястото, за което туристът пътува, няма разрушения, той няма реални основания да се отказва от вече платената почивка. Аналогичен е и случаят, когато потъне круизен кораб. Макар и да се пътува с плавателен съд от същата флотилия, това не е основание за отказ, тъй като останалите кораби са в изправност.

Коментари: 0