България и Виетнам разширяват сътрудничеството си

Ще се използва успешния модел на сътрудничество между "Булгартабак Холдинг" АД и Виетнамската национална тютюнева корпорация "Винатаба"

180 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България и Виетнам ще насочат усилията си към разширяване на съвместните производства, особено в сферата на хранително-вкусовата, фармацевтичната, текстилната и обувната промишленост. Това предвиждат двустранните документи, подписани по време на държавното посещение на президента Росен Плевнелиев в Социалистическа Република Виетнам, предаде "Фокус".

В Анекса към Съвместната декларация за стратегическо партньорство, която бе обявена съвместно от президента Росен Плевнелиев и президента на Виетнам Чъонг Тан Шанг, е записано, че "ще се използва успешния модел на сътрудничество между "Булгартабак Холдинг" АД и Виетнамската национална тютюнева корпорация "Винатаба".

В началото на 2013 г., по време на посещението във Виетнам на тогавашния зам.-министър на земеделието Цветан Димитров, на среща с виетнамската зам.-министъра на индустрията и търговията Хо Тхи Ким Тхоа, стана ясно, че български технолози от "Булгартабак" ще пристигнат във Виетнам, за да започнат работа в държавната фирма за производство на цигари "Винатаба". Основната цел на съвместната работа е да се произвеждат там цигари по рецепти на „Булгартабак" и да се търгуват в страните от Азиатския континент.

Тютюневият сектор във Виетнам се управлява от държавната фирма "Винатаба". Тя се занимава с производство на суров тютюн, преработка и търговия. Във Виетнам се отглежда едролистен тютюн от сортова група "Вирджиния". В страната годишно се произвеждат около 28 000 тона суров тютюн. Площите с тютюневи насаждения са в района на среден Виетнам. "Винатаба" е държавен консорциум, на пряко подчинение на министър-председaтеля на Виетнам.

Тя има 22 производствени предприятия за първична преработка и производство на цигарени изделия. "Винатаба" има създадени съвместни предприятия с "Филип Морис" и "Джапан Табако". Повече от заводите работят на ишлеме за чужди компании. Имат само две собствени марки и произвеждат годишно около 100 мил. къса цигари, обявиха тогава от българското Министерство на земеделието и храните.


Подкрепи Economic.bg