България изнася все повече сирене

Мандрите в страната се насочват към пазари като Нова Зеландия, САЩ, Италия и Испания

Българските производители на сирене изнасят своята продукция за Нова Зеландия, пише "Стандарт". Най-популярно там е бялото саламурено сирене, но и интересът към кашкавала е голям, съобщиха фирми, които вече изнасят стоката си за островната страна.

Освен за Нова Зеландия нашите компании изнасят стоката си за САЩ, Италия и Испания. Все повече мандри търсят нови пазари в чужбина. "Търсенето у нас е прекалено свито, а конкуренцията е огромна, затова единственият изход е да търсим ниша за стоката си извън пределите на България", коментираха собственици на мандри по време на изложението "Светът на млякото".

Фирми, които вече са успели да пробият в чужбина споделиха, че заради недостига на суровина цялата продукция, която произвеждат, ще бъде насочена за външните пазари. Голяма част от родните млечни продукти вече ще отиват за Сърбия и Гърция. Там освен сиренето и кашкавала добре се пласира и киселото мляко, разказаха производителите.

И докато българските мандри гледат навън, гръцки и полски производители на млечни продукти търсят пазар в нашата страна, стана ясно по време на най-голямото изложение в хранително-вкусовата промишленост у нас. Чуждите фирми са готови да предлагат не само деликатеси, характерни за съответната държава, но и стоки, произведени по типично български рецепти, разказаха техните представители.

Коментари: 0