България остава извън Шенген поне до края на 2013 г.

Вътрешните министри отложиха присъединяването, заради съпротивата на някои държави

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

България и Румъния остават извън Шенген засега. Това беше решено по време на двудневната среща на  Съвета на вътрешните министри от Европейския съюз в Брюксел, на който присъства и вицепремиерът в оставка Цветан Цветанов. Вчера беше решено, че присъединяването се отлага до края на 2013 г.

Основен проблем за страната ни се е оказала социалната политика. "Това, което е доста притеснително е, че ние трябва да предприемаме действия, които да са свързани със социалната област, с тези български граждани, които отиват и използват свободното движение, придвижване в Европейския съюз, само и единствено с използването на социалните фондове в съответните държави", заяви Цветан Цветанов пред медиите в Брюксел, цитиран от БНТ.

Това обаче според някои държави-членки не е основният проблем. По-голяма пречка като че ли се оказва съществуващата корупционна възможност за купуване на визи. Това Според Германия, Финландия и Холандия например ще позволи на граждани на трети страни да получават достъп до техните територии.

Холандия отдавна е твърдо против влизането на България и Румъния в Шенген, а присъединяването към изисква пълно единодушие на съвета. Дни реди срещата на министрите Германия и Финландия също се обявиха твърдо против влизането на двете държави в пространството за свободно движение. И в двата случая причината е корупцията и липсата на върховенство на закона.

Подкрепи Economic.bg