Български шофьори на камиони без договори карат в Европа

Собствениците на фирмите обаче се оказват неоткриваеми

3779 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Български шофьори на тежкотоварни камиони масово правят курсов в Европа без да имат трудови договори. За нарушенията сигнализираха трудови инспектори в Благоевград, според които транспортните фирми наемат шофьори за курсове в Западна Европа, но без да се подписват трудови договори, съобщи kmeta.bg.

В момента се извършват щателни проверки на превозвачески фирми от Областната инспекция по труда в Пиринския край и от служители на ГДБОП. Те проверяват дейността им на митниците, където често се установяват нарушения на трудовото законодателство.

"Големият проблем е, че не можем да намерим работодателите. Гърци и македонци масово се регистрират на адреси като за избори - по 50-60 души на един адрес. Отиваме там и се оказва, че е частна къща. Щом като с полиция не можем да ги открием, всеки може да си даде сметка за какво става въпрос", разкри шефът на ОИТ - Благоевград Петър Попадийн.

Нарушенията се констатират, но на практика не може да се връчат на собствениците на фирмите актовете и наказателните постановления, тъй като са неоткриваеми.

Подкрепи Economic.bg