Бум на кражбите на ток

През първите шест месеца те са нараснали с 28%, отчитат от ЧЕЗ

ЧЕЗ отчита ръст на кражбите на електроенергия през първото полугодие. Злоупотребите в тази насока на територията на Западна България, която дружеството обслужва, са нараснали с 28% през първите шест месеца на 2012 г. Най-много кражби са регистрирани на територията на градовете София, Монтана, Враца и област Кюстендил.

Изчисленията са направени въз основа на съставените 3035 констативни протокола, със 72% повече от протоколите през първите шест месеца на 2011 г. , посочват от електроразпределителя.

Въз основа на тях ЧЕЗ е дотаксувала електроенергия на стойност над 2,2 млн. лева По оценки на компанията обаче реалните щети са двойно по-големи. Разликата се дължи на факта, че при установяване на нарушението компанията може да изиска плащане за максимум три месеца назад, въпреки че злоупотребитеможе да са продължавали с години.

"Кражбите на електроенергия ощетяватне само компанията, но и коректните клиети на ЧЕЗ. Незаконното присъединяване намалява сигурността и качеството на захранването и влошава експлоатационните характеристики на мрежите и възможностите на компанията да инвестира. Затова трябва да се създаде обществена нетърпимост към подобен тип дейност", коментира Цветомир Ралчев, директор "Управление на дружеството" в ЧЕЗ.

Коментари: 0