Бургаската болница се сдобива с хеликоптер и площадка към него

Аугуста А109К2 е нов и е оборудван с медицинска апаратура за спешна медицинска помощ от най-висок клас

192 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Болница „МБАЛ - Бургас”, известна като Бургаската болница, купува хеликоптер, съобщиха от здравното заведение. За целта болницата ще изгради площадка за кацане, която ще бъде разположена в източната част до спортния комплекс и ще има връзка с всички спешни звена на лечебното заведение.

Освен транспортиране на пациенти, хеликоптерът ще работи и с телефон 112 и ще помага на Пътна полиция при контрола на трафика, както и ще търси хора, изчезнали в морето. Машината ще бъде нова и оборудвана с медицинска апаратура  за спешна медицинска помощ от най-висок клас.

Санитарният хеликоптерът Аугуста А109К2 ще бъде доставен от авиокомпанията „Хели Ер – САУ”. Първоначално хеликоптерът ще се обслужва изцяло от доставчика. Очаква се площадката бъде изградена до две години и най-вероятно ще се намира до инфекциозното отделение.

Хеликоптерът ще съкрати времето за транспортиране на пострадали от труднодостъпни райони до болницата или до други точки на страната. Транспортирането на болните от площадката до хирургията ще става за 2 минути.

Подкрепи Economic.bg