Бърз интернет в 30 общини

Търгът ще стартира в средата на годината, заделени са 20 млн. евро, обяви министър Ивайло Московски

30 общини с над 300 хиляди жители в отдалечени райони на страната ще имат бърз интернет. Търгът за изграждането на мрежата ще стартира в средата на годината, а проектът е на стойност 20 милиона евро.

Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на откриването на годишната конференция на Асоциация „Телекомуникации”.

Усилията на Министерството на транспорта, информационните  технологии и съобщенията са насочени към създаване на съвременни електронни съобщителни мрежи на територията на цялата страна, а не само в големите градове, каза Московски. Чрез тях ще бъдат предлагани удобни и сигурни електронни услуги за бизнеса и гражданите.

По думите му развитата и модерна инфраструктура и цифровите услуги ще позволят на правителството да бъде достъпно и прозрачно, а на обществото - информирано и образовано.

В началото на 2012 г. се осъществи финансовата и административна интеграция на мрежите на администрацията, каза министър Московски. Той припомни, че е започнала и технологичната интеграция на двете мрежи, която трябва да приключи през 2013 г.

Новосъздадената интегрирана мрежа ще осигури необходимата инфраструктура за въвеждане на е-управление, ще намали до минимум разходите на държавата за комуникационна свързаност и ще предостави необходимото качество и сигурност на връзките. Ивайло Московски съобщи, че след 2013 г. се планира да бъде увеличен преносният капацитет на опорната мрежа чрез ново оборудване.

Организаторите на конференцията – Асоциация „Телекомуникации”, подариха на министър Московски първата пощенска марка с персонализиран елемент, посветена на 10-годишнината от създаването на браншовата организация.

Коментари: 0