Бюджет 2013 - прощалната пица на Симеон Дянков

Петър Димитров поясни, че в Германия необлагаемият доход от лихви на сам човек е 801 евро

212 ~ 1 мин. четене

Бившият икономически министър и настоящ депутат от "Коалиция за България" определи Бюджет 2013 като прощалната пица на Симеон Дянков. Метафората Петър Димитров изрече по време на пресконференция в Добрич, цитиран от Стандарт нюз. Надеждите на Димитров са, че с изяждането на пицата пицарията ще затвори.

Депутатът разкритикува проектобюджета на правителството, като заяви, че увеличените приходи в него ще дойдат от доходите на хората - ДДС, акцизни стоки, доходите върху физическите лица, плюс най-новото предложение - данък върху лихвите.

Димитров обвини правителството, че освен инфлацията, и то се нарежда "да гризе" от парите на хората. Бившият икономически министър поясни, че в Германия необлагаемият доход от лихви на сам човек е 801 евро, а на семейство - 1601 евро. За сам човек в САЩ сумата от лихви, която не подлежи на облагане, е 8750 долара, а за семейство без деца - 17 500 долара.

Групата на левицата ще настоява за увеличение на пенсиите с 11% от 1 януари и въвеждане на швейцарското правило от 1 юли, добави Емилия Масларова, бивш министър на труда и социалната политика.

Подкрепи Economic.bg